Allergia kodissa

Allergia kodissa

Vietämme suuren osan vuorokaudesta sisätiloissa, joten raikkaasta sisäilmasta ja kodin siisteydestä kannattaa pitää huolta. Allergikon kodissa voidaan niin kasveilla, tekstiileillä kuin puhdistusmenetelmilläkin vaikuttaa siihen, että siellä olisi hyvä olla. Tältä sivulta saat hyödyllisiä vinkkejä kodinhoitoon.

Puhdas sisäilma tekee hyvää

Hyvä sisäilman laatu on hyväksi kaikille. Yksi parhaista ja helpoimmin noudatettavissa olevista neuvoistamme onkin läpivedon aikaansaaminen taloon tai huoneistoon – joka päivä. Hyvän sisäilman varmistaminen on hyvin helppoa: tuuleta kolme kertaa päivässä, siivoa kaikki huoneet perusteellisesti kerran viikossa ja käytä aina mietoja ja hajusteettomia puhdistusaineita. Tuuletusikkunoihin on erikseen saatavilla suodattimia, jotka estävät ulkoilmassa leijuvien allergeenien pääsyn sisätiloihin. Myös hyvälaatuisesta ilmanpuhdistimesta voi olla lisäapua allergikolle etenkin siitepölyaikaan.

Sisäilman laatua parantaa myös se, ettei sisätiloissa tupakoida.

Huonekaluillakin voi vaikuttaa sisäilmaan

Tavaroiden säilytykseen on hyvä valita ovellisia kaappeja, lipastoja tai kannellisia laatikoita, etteivät tavarat pölyynny. Kun eteisessä on avonaulakon sijaan ovellinen kaappi, säilyy myös huoneen yleisilme siistimpänä ja raikkaampana.

Tekstiilien valinta

Allergia- ja astmanäkökulma on helppo huomioida vuodevaatteita hankittaessa: suuri osa markkinoilla olevista vuodevaatteista kestää vähintään 60-asteisen vesipesun, jolloin pölypunkit kuolevat.

Neutraalit, hajusteettomat pyykinpesuaineet soveltuvat parhaiten allergia- ja ärsytysoireista kärsivien pyykinpesuun. Sileät pinnat hellivät allergikon ihoa, joten lakanat kannattaa mankeloida tai silittää.

Allergianäkökulma siivouksessa

Siivouksessa kannattaa käyttää neutraaleja ja hajusteettomia puhdistusaineita siinä missä pyykinpesussakin. Saniteettitilojen puhdistuksessa käytetään hapanta pesuainetta. Antibakteerisia puhdistusaineita ei tarvita. Siivouksessa on hyvä käyttää tehokkaasti pölyä sitovia menetelmiä, kuten nihkeäpyyhintää, mikrokuituliinoja tai öljyttyjä liinoja. On tärkeämpää siivota usein kuin käyttää runsaasti tehokkaita pesuaineita.

Huonekasvit allergikon kodissa

Huonekasvien itiöt sekä niiden erittämät maitiaisneste ja aromaattiset aineet voivat aiheuttaa allergia- ja ärsytysoireita. Yleisimpiä oireita aiheuttavia kasveja ovat esimerkiksi Suomessa yleiset limoviikuna, jukkapalmu, kirjovehka, traakkipuu, saniaiset ja muratit. Myös tuoksuvat huonekasvit saattavat aiheuttaa ärsytysoireita, vaikkei olisikaan allergiaa tai astmaa. Varsinainen viherkasviallergia on harvinaista, mutta siitepölyallergikko voi saada oireita myös viherkasvien itiöistä.

Tärkeintä on hoitaa kasvia hyvin. Huonekasvit keräävät pölyä, joten niitä kannattaa suihkuttaa ja pyyhkiä säännöllisesti. Myös kukkamulta on hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa, sillä se on hyvä kasvualusta homeille. Huonekasveja ei kannata sijoittaa makuuhuoneeseen eikä lähelle sellaista kohtaa, jossa oleskellaan paljon.

Palmuvehkan, kaktuksen, anopinkielen, aasinkorvaköynnöksen ja aralian ei ole todettu aiheuttavan allergioita, joten esimerkiksi niitä voi kokeilla, kunhan muistaa pitää huolta kasvista.

TOP