Usein kysyttyjä kysymyksiä ihoallergioista

Millä tavoin allergiat voidaan huomioida kodin tekstiileissä?

Allergia- ja astmanäkökulma on helppo huomioida tehtäessä uusia hankintoja. Suuri osa markkinoilla olevista vuodevaatteista kestävät vähintään 60-asteisen vesipesun, jolloin pölypunkit kuolevat. Neutraalit, hajusteettomat pyykinpesuaineet soveltuvat parhaiten allergia- ja ärsytysoireista kärsivien pyykinpesuun. Sileät pinnat hellivät allergikon ihoa, joten lakanat kannattaa mankeloida tai silittää.
Takaisin alkuun

Voiko kalustevalinnoissa huomioida allergia- ja astmanäkökulman?

Tavaroiden säilytykseen on hyvä valita ovellisia kaappeja, lipastoja tai kannellisia laatikoita, etteivät tavarat pölyynny. Kun eteisessä on avonaulakon sijaan ovellinen kaappi, säilyy myös huoneen yleisilme siistimpänä ja raikkaampana.
Takaisin alkuun

Voiko allerginen lapsiperhe hankkia laisinkaan huonekasveja?

Huonekasvien itiöt sekä niiden erittämät maitiaisneste ja aromaattiset aineet voivat aiheuttaa allergia- ja ärsytysoireita. Yleisimpiä oireita aiheuttavia kasveja ovat esimerkiksi Suomessa yleiset limoviikuna, jukkapalmu, kirjovehka, traakkipuu, saniaiset ja muratit. Täytyy myös muistaa, että tuoksuvat huonekasvit saattavat aiheuttaa ärsytysoireita, vaikkei olisikaan allergiaa tai astmaa.
Varsinainen viherkasviallergia on harvinaista, mutta siitepölyallergikko voi saada oireita myös viherkasvien itiöistä. Tärkeintä on hoitaa kasvia hyvin. Huonekasvit keräävät pölyä, joten niitä kannattaa suihkuttaa ja pyyhkiä säännöllisesti. Myös kukkamulta on hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa, sillä se on hyvä kasvualusta homeille. Huonekasveja ei kannata sijoittaa makuuhuoneeseen eikä lähelle sellaista kohtaa, jossa oleskellaan paljon.
Palmuvehkan, kaktuksen, anopinkielen, aasinkorvaköynnöksen ja aralian ei ole todettu aiheuttavan allergioita, joten esimerkiksi niitä voi kokeilla, kunhan muistaa pitää huolta kasvista.
Takaisin alkuun

Millä muilla tavoilla huoneilmaan voi itse vaikuttaa?

Päivittäisellä tuuletuksella on tärkeä rooli hyvän sisäilman ylläpitämisessä. Tuuletus läpivedolla kolme kertaa päivässä vaihtaa tehokkaasti sisäilmaa. Tuuletusikkunoihin on erikseen saatavilla suodattimia, jotka estävät ulkoilmassa leijuvien allergeenien pääsyn sisätiloihin. Myös hyvälaatuisesta ilmanpuhdistimesta voi olla lisäapua allergikolle etenkin siitepölyaikaan. Tupakansavu on pahin sisäilman pilaaja. Sen haju tarttuu hiuksiin ja vaatteisiin ja voi aiheuttaa oireita allergia- ja astmalapselle. Siksi onkin erittäin suositeltavaa, että lasten kanssa työskentelevä henkilökunta ei tupakoi.
Takaisin alkuun

Siivouksessa käytetään tavallisesti paljon kemikaaleja. Mitä allergisen lapsiperheen olisi hyvä huomioida siivousvälineiden ja pesuaineiden osalta?

Siivouksessa kannattaa käyttää neutraaleja ja hajusteettomia puhdistusaineita siinä missä pyykinpesussakin. Saniteettitilojen puhdistuksessa käytetään hapanta pesuainetta. Antibakteerisia puhdistusaineita ei tarvita. Siivouksessa on hyvä käyttää tehokkaasti pölyä sitovia menetelmiä, kuten nihkeäpyyhintää, mikrokuituliinoja tai öljyttyjä liinoja. On tärkeämpää siivota usein kuin käyttää runsaasti tehokkaita pesuaineita.
Takaisin alkuun

Kansallisessa allergiaohjelmassa puhutaan siitä, että allergioihin pitäisi asennoitua uudella tavalla. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Oikea asenne tarkoittaa sitä, että tuemme terveyttä, emme allergiaa. Allergeeneja ei kannata välttää turhaan, vaan sietokyvyn parantamista on syytä tukea. Toki on hyvä tunnistaa pahenemisvaiheet ajoissa ja hoitaa oireita tarpeeksi tehokkaasti.
Takaisin alkuun

Usein kuulee ihmisten saavan päänsärkyä tai muita oireita kanssaihmisten hajuvesistä tai muista kosmetiikkatuotteista. Onko tässä kyse kuvittelusta vai voivatko yliherkkyysoireet olla ihan todellisia?

Tuoksuyliherkkyys ei ole vain keski-ikäisten naisten hömpötystä, vaan se on totta ja arkea monen ihmisen elämässä. Tuoksuyliherkät voivat kärsiä päänsärystä, nenän ja silmien vuotamisesta sekä kasvojen punoituksesta. Hajusteet ovat myös tavallisimpia kosketusihottuman aiheuttajia, jolloin puhutaan hajusteallergiasta. Nämä kaksi asiaa sekoitetaan helposti. Hajusteallergia oireilee pääasiassa allergisena ihottumana, joka tulee henkilökohtaisen hygienian ja kosmetiikan tuotteista.
Takaisin alkuun

Sanotaan, että vesi kuivattaa. Voiko atooppisesta ekseemasta kärsivää lasta kylvettää laisinkaan?

Pesua ei kannata missään nimessä välttää. Itse asiassa vesi kostuttaa, ei kuivata. Mitä enemmän ihottumaa, sitä enemmän kylvettelyä ja pesua. Veteen irtoavat ruvet, jotka ovat täynnä ihottumaa pahentavia bakteereita. Peseytymisen jälkeen on tärkeää rasvata iho. Herkkäihoisten on syytä käyttää hajusteettomia tuotteita.
Takaisin alkuun

Minkälaisia pesu- ja hoitotuotteita voi käyttää yliherkkyyksistä kärsivälle iholle?

Herkälle iholle voi hyvin käyttää pesuaineita sekä hoitovoiteita, jotka eivät sisällä hajusteita, väriaineita tai muita tarpeettomia lisäaineita. Mikäli jokin kosmetiikkatuote aiheuttaa ihoärsytystä, kannattaa sen käyttö lopettaa välittömästi, etteivät oireet pahentuisi.
Takaisin alkuun

Voiko olla allerginen, vaikka ihopistokokeen tulos on kielteinen?

Ihopistokoe eli prick-testi on yleisin allergiatutkimusmenetelmä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että positiivinen ihotestitulos ei ole sama asia kuin allergia, vaan se on vain osoitus herkistymisestä. Allergiasta puhutaan vasta sitten, kun saa allergisia oireita. Testituloksen pohjalta ei pidä lähteä välttämään mitään. Testitulos antaa vain viitteitä, ja tulosten tulkitsijan ja testin tekijän tulee olla asiantuntija. Hammastikulla ei voida ihotestejä tehdä. Näinkin on tapahtunut.
Takaisin alkuun

Mihin allergioihin siedätyshoidosta on apua?

Siedätyshoidon avulla voidaan kehittää sietokykyä allergeeneja vastaan. Hoitoa voidaan antaa siitepölyallergiaan, ampiais- ja mehiläisallergiaan ja joskus myös eläinallergiaan. Ruoka-allergioihin myös kehitellään siedätyshoitomuotoja. Ruoka-allergian siedätyshoitoa saa tällä hetkellä maitoallergiaan, mutta vehnäsiedätyskin tekee jo tuloaan. Siedätyshoito on yleisintä siitepölyallergiassa. Hoito on tehokasta, mutta vaatii pitkän sitoutumisen. Tutkimusten mukaan hoidon teho kestää keskimäärin 7–8 vuotta hoidon lopettamisesta."
Takaisin alkuun

TOP