Hajusteyliherkkyys- ja kosmetiikka-allergia

Hajusteyliherkkyys- ja kosmetiikka-allergia

Hajusteet voivat aiheuttaa yliherkkyys- ja allergiareaktioita niin hengityselimissä kuin iholla. Tuoksuyliherkät voivat kärsiä esimerkiksi päänsärystä, nenän ja silmien vuotamisesta, astmasta tai pahoinvoinnista. Hajusteallergiasta puolestaan on kyse silloin, kun iho reagoi hajusteisiin ja syntyy kosketusihottumaa. Hajusteallergia oireilee pääasiassa allergisena ihottumana, joka tulee henkilökohtaisen hygienian ja kosmetiikan tuotteista. Hajusteita käytetään paitsi kosmetiikassa myös puhdistustuotteissa ja pyykinpesuaineissa, ja ne ovat tänä päivänä yksi yleisimmistä kosketusihottuman aiheuttajista Suomessa ja koko maailmassa.

Hajusteet uutetaan kasveista tai valmistetaan synteettisesti, ja ne koostuvat yleensä 10–300 eri hajusteaineesta. Vaikka hajuste olisi puhtaasti luontainen kasviuute, se voi olla aivan yhtä herkästi allergisoiva kuin synteettisesti valmistettu hajuste.

Paras hoito-ohje hajusteista yliherkkyys- tai allergiaoireita saaville on käyttää kodinhoidossa ja henkilökohtaisessa hygieniassa tuotteita, jotka eivät sisällä hajusteita tai muita tarpeettomia lisäaineita.

Yleisimmin allergisoivat ainesosat

Henkilökohtaiseen hygieniaan, kodin puhdistukseen ja pyykinpesuun tarkoitetut tuotteet saattavat sisältää yliherkkyyttä tai allergiaa aiheuttavia ainesosia.
Klikkaamalla alla olevia otsikoita aukeaa lista yleisimmin allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavista kosmetiikan ainesosista.

HAJUSTEET

*INCI = International Nomenclature on Cosmetic Ingredients
= Kosmetiikan kansainvälinen nimikkeistö
EU:n alueella myytävän kosmetiikan tuotepakkaukseen on merkittävä luettelo valmisteen aineosista.
Ainesosat ilmoitetaan kansainvälisillä kosmetiikan ainesosien INCI-nimillä. INCI-nimeämiskäytäntö
helpottaa allergisen ja herkkäihoisen tuotevalintoja.
SÄILÖNTÄAINEET
FORMALDEHYDIÄ VAPAUTTAVAT AINEET
MUITA
Lähde: Taina Paarmas / Ihokeskus Taina Paarmas

TOP