Kuiva ja herkkä iho

Herkkä iho

Kuivan ja herkän ihon kanssa elää yhä useampi suomalainen: noin 20 prosentilla suomalaisista on kuiva, atooppinen iho, ja esiintyvyys on jopa nelinkertaistunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Asiantuntijat ja tutkijat epäilevät, että erilaisten allergioiden yleistymisessä on kyse elintason noususta ja elintapojen muutoksesta.

Tietoa kuivasta ja herkästä ihosta

Kuivan ihon keratiini- eli sarveiskerroksen läpäisyeste poikkeaa normaalista: iho päästää kosteutta karkuun ja ärsyttäviä aineita sisään. Kuivasta ihosta puuttuu pitkäketjuisia rasvoja eli keramideja.

Atooppinen iho on kuiva iho, johon voi kehittyä atooppinen ekseema eli ihottuma. Tyypillistä atooppiselle iholle on kutina ja kuivuus. Ihoatoopikolla on usein taipumus myös kärsiä muista allergiaoireista, kuten allergisesta nuhasta, allergisesta silmätulehduksesta, ruoka-aineallergiasta tai astmasta.

Atooppinen iho kuivuu etenkin talvella ja kutisee helposti. Kutinaa koitetaan usein lieventää raapimalla, mutta se vain pahentaa oireilua ja kutinaa.

Myös liian kuivattavat pesut, karkeat vaatekuidut, hikoilu, pesu- ja puhdistusaineet, hajustetut kosmetiikkatuotteet ym. ärsykkeet pahentavat atooppisen ihon oireita. Joskus taustalla voi olla myös allergia.

Atooppinen ihottuma on kutiseva, krooninen tai jatkuvasti toistuva ihotulehdus tyypillisillä ihoalueilla, ja sen pahenemisvaiheita ei voi arvata ennalta. Atooppisen ihottuman sijainti vaihtelee iän myötä:

- pikkulapset: kasvot, raajat, vartalo (maitorupi, taiveihottuma)

- lapset ja nuoret: taipeet, kasvot, kädet, jalkaterät, reisien takapinnat (lumipalloihottuma, kumisaapasihottuma ja ratsupaikkaihottuma kouluikäisillä)

- aikuiset: kasvot, kaula, ylävartalo, käsien ärsytysihottumat


TOP